Ypma-orgel (1882)

De Noorderkerk is gebouwd in 1903. Vanaf 1918 beschikt de kerk over het huidige orgel. Dit orgel is afkomstig uit de Corneliuskerk in Limmen en werd in 1882 gebouwd door de firma L. Ypma & Co uit Alkmaar. Eén van de laatste Ypma-orgels wordt in 1909 gebouwd, best bijzonder dus dat de Noorderkerk nog steeds zo'n mooi orgel in bezit heeft. Het orgel is in 1979 geheel gerestaureerd en blijft in de huidige bestemming van de Noorderkerk gewoon op zijn plaats. In de toekomst zullen er regelmatig concerten worden gegeven. Houd de website in de gaten, van harte welkom!

Orgels in Ede 2

Altijd al willen weten hoe het orgel van de Noorderkerk klinkt? De kerk is met organist Bert Wisgerhof betrokken geweest bij de opnames van een cd. Op deze cd komen ook de orgels van de Evangelisch Lutherse kerk en de Taborkerk ten gehore. De cd 'Orgels in Ede 2' is hier te koop!

Edesche Orgelrecitals

Het monumentale orgel is te beluisteren in de Edesche Concertzaal. In 2013 zijn de Edesche Orgelrecitals gestart. Bekijk de concertagenda en bezoek één van de concerten!

Dispositie

De dispositie is het geheel van registers, speelhulpen, manueelverdeling en technische details van een orgel.

Hoofdwerk C-f’’’
Bourdon 16’
Prestant 8’
Holpijp 8’
Viola di Gamba 8’
Octaaf 4’
Roerfluit 4’
Doublette 2’
Mixtuur III sterk
Cornet III sterk
Trompet (bas+disc.) 8’
Tremolo

Bovenwerk C-f’’’
Salicet 8’
Bourdon 8’
Voix Céleste 8’
Flûte Harmonique 4’
Quintfluit 3’
Speelfluit 2’
Hobo 8’

Pedaal C-f’
Subbas 16’
Cello 8’
Bazuin 16’