EDE - De Edese Noorderkerk (1902) gaat dienst doen als een modern en bruisend ondernemerscentrum met culturele waarden. Het gebouw aan de Amsterdamseweg in Ede wordt inmiddels grondig gerenoveerd en gerestaureerd. Vanaf voorjaar 2013 is de Noorderkerk een onderscheidende locatie voor gedreven ondernemers, waarbij de maatschappelijke en cultuurhistorische waarde voor Ede behouden blijft.

De kerk zal, dankzij de renovatie en restauratie door ElbertsenBouw, haar originaliteit en uitstraling behouden. Zo zullen het orgel, het liturgisch centrum en de galerijen in de kerkzaal onveranderd blijven. Daaromheen komen negen moderne kantoorkamers met eigen parkeervoorzieningen en mogelijkheden voor een glasvezelverbinding.

Waarde behouden
Huurder van het eerste uur en nieuwe gebruiker van de kerkzaal Nando Eskes: “Het is goed deze kerk, voor zover mogelijk, te blijven gebruiken waarvoor het oorspronkelijk gebouwd is. Gewoon ons werk kunnen doen, en ’s avonds en in het weekend zijn er mogelijkheden voor bijvoorbeeld (kamer)concerten en exposities in de kerkzaal. Zo blijft ook het orgel actief bespeeld worden. Als internet- en mediaondernemer zie ik verband tussen creativiteit, kunst, cultuur, en het creëren van nieuwe dingen. Ik vind het belangrijk werken, leven en gemeenschap met elkaar te verbinden.” Het is volgens de eigenaar van Eskes Media / DagjeWeg.NL positief het kerkgebouw ook in het weekend ‘levend’ te houden, en daarmee de Edenaren dienstbaar te zijn.

Tevreden stichting
De Noorderkerk werd als kerk gesloten in januari 2011 en aangekocht door Alvis Vastgoed. Vanwege de cultuurhistorische waarden van de Noorderkerk, heeft een aantal Edenaren het initiatief genomen om zorgvuldig te onderzoeken welke ‘passende’ nieuwe functie voor het gebouw kon worden gevonden. Zij richtten in 2011 de stichting Behoud Noorderkerk op. Bestuursvoorzitter, Gijp van Soest, is dan ook verheugd met de nieuwe plannen: ‘Als stichting hebben wij altijd de wens uitgesproken dat de nieuwe bestemming van de kerk zo dicht mogelijk moet liggen bij het oorspronkelijk doel van het gebouw. Juist met het functiebehoud van de kerkzaal, inclusief het orgel, wordt dit doel nagestreefd en zijn wij tevreden.”

Beschikbare kantoorruimten
Omstreeks april 2013 zal de compleet gerenoveerde ‘Noorderkerk’ beschikken over een kerkzaal met twee galerijen (verhuurd aan Eskes Media) en negen representatieve kantoorkamers, waarvan er inmiddels drie zijn verhuurd. Aan de voorzijde van de kerk wordt een moderne glazen entree gerealiseerd en wordt het bijbehorende parkeerterrein omheind door een heg en klassiek hekwerk. Uiteraard worden gezamenlijke ruimten gecreëerd als een keuken, toiletten, ontvangstruimte en vergaderkamers. Erik Smit van Smit Bedrijfshuisvesting heeft de verhuur van de Noorderkerk ter hand genomen en vestigt zich komend voorjaar zelf in de kosterswoning. “Met een gebouw als dit heb je iets unieks in handen. Inmiddels hebben wij 70% van de kerk verhuurd, maar er zijn nog enkele kantoorruimten beschikbaar voor verhuur”, aldus Smit.