De Noorderkerk aan de Amsterdamseweg te Ede is gerenoveerd. Alvis Vastgoed, de nieuwe eigenaar van het markante complex, organiseert op zaterdag 25 mei een open dag van 14.00 tot 17.00 uur. Het gebouw heeft sinds de bouw in 1903 zijn functie als kerk vervuld. Tot 2010 was de kerk eigendom van de Gereformeerde Kerk. Nu is het getransformeerd tot ondernemerscentrum.

Ondernemerscentrum De Noorderkerk biedt plaats aan een tiental kantoren. Inmiddels zijn de bedrijven Eskes Media, Administratiekantoor Ascherman, Elbertsen Bouw en Smit Bedrijfshuisvesting er gevestigd. Er zijn nog drie kantoren beschikbaar voor ondernemers die zich op een onderscheidende manier willen huisvesten.

Het Ypma-orgel dateert van 1882 en bevindt zich nog steeds in het gebouw. Tijdens de open dag zal het instrument bespeeld worden door Johan van Markesteijn, die jarenlang als organist aan het orgel verbonden is geweest. Ook in de toekomst zal het orgel bespeeld blijven worden tijdens de muzikale activiteiten die in de kerkzaal georganiseerd zullen worden. 

De oorspronkelijke kerkzaal in de Noorderkerk heet nu de Cavaljézaal, als eerbetoon aan dhr. Cavaljé, die honderd jaar geleden de bouw van deze kerk mogelijk maakte. Deze Cavaljézaal gaat voortaan als concertzaal fungeren. Diverse musici maken nu plannen voor een kwalitatief hoogstaande muzikale agenda, met een eigen concertagenda, en veel ruimte voor invulling van concerten door derden. Eskes Media ziet graag dat de concertzaal zich ontwikkelt tot een hoogstaand cultureel podium, waar diverse culturele disciplines samen kunnen komen. Te denken valt aan orgel- en kamerconcerten, klassieke concerten, wereldmuziek, eventueel in combinatie met andere kunstvormen. Kwaliteit en respect voor de gebruikshistorie van het gebouw zijn daarbij de randvoorwaarden. Op of rondom christelijke hoogtijdagen zullen daarop afgestemde kunstvormen geprogrammeerd worden. De verbeterde akoestiek van de Cavaljézaal kan op 25 mei aanstaande al beluisterd worden tijdens de drie orgelbespelingen. Geïnteresseerden kunnen via www.noorderkerkede.nl op de hoogte blijven van de concertagenda van de Cavaljézaal (vanaf september 2013).

Ook exposeert op 25 mei het schildersechtpaar Bouwsema en Roelofs met hun spraakmakende werk. Een bezoek is dan ook bijzonder de moeite waard. De dag wordt culinair begeleid met een hapje en een drankje, verzorgd door Vermeer Wijnen, eveneens gevestigd op de Amsterdamseweg. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om een bezoek te brengen aan het geheel gerenoveerde gebouw.

Volg de culturele ontwikkelingen in de Noorderkerk Ede Cavaljézaal via Facebook: https://www.facebook.com/NoorderkerkEde

Noorderkerk Ede Open Dag 25 mei 2013 
Tijd: vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur.
Expositie: aan de muren hangen schilderijen van Bouwsema en Roelofs
Orgelbespeling: elk heel uur (14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur) een orgelbespeling
Adres: Amsterdamseweg 9 en 11. Welkom!